Hoppa till innehåll

Hur gör jag en ST-tjänstgöring

ST i Arbetsmedicin är en tilläggsspecialitet där några egentliga ST-block inte finns inrättade som inom landstingsvärlden.

Det nedanstående är därför en beskrivning om hur du kan lägga upp din egen ST-tjänstgöring. Det är något som kan variera oerhört beroende på om du arbetar i en större kedja eller på en liten enhet.

Det viktiga är dock att du som ST-läkare skapar gör en planering som är hållbar mot målet att bli specialist i Arbetsmedicin

Anställning på FHV-enhet

När du anställs är det viktigt att du i samband med detta tar upp en dialog med din verksamhetschef om att du önskar bli specialist i Arbetsmedicin, förutsatt att du uppfyller kraven för denna tilläggsspecialitet. Med tanke på att verksamhetschefer byts ut med då och då kan det vara lämpligt att skriva ett ST-kontrakt som klargör vad ni kommer överens om i stället för att enbart muntligt bestämma detta.

Handledare

Handledaren behöver inte arbeta på din enhet utan kan vara någon annan företagsläkare som du får bra kontakt med. Ni kommer överens om hur ofta och under vilka former ni regelbundet ska träffas för handledningen. Frekvens och tidsåtgång styrs av dina individuella behov och förutsättningar. Det är tillåtet att handledaren kan arbeta många mil bort geografiskt.

Övriga inblandade

I föreskriften 2015 måste verksamhetschefen vara en specialistkompetent kollega. Så är ofta inte fallet, varför en delegering till sådan kollega måste ske. Det kan inte vara handledaren.

I föreskriften 2021 skall en annan handledarutbildad specialistkompetent kollega tillsammans med din huvudhandledare göra en sammantagen bedömning av måluppfyllnaden

Studierektor måste finnas. Denne behöver inte vara specialist i Arbetsmedicin, men ha relevant kompetens för ämnet

Studieplanen

En studieplan måste läggas upp tillsammans med handledare och verksamhetschef för de närmaste åren så att olika kurser och tjänstgöringar kan planeras in. Det kan inte vara lätt att få allt på plats direkt, speciellt inte utbildningen på AMM-klinik, men en grov stomme underlättar.

Ett bra sätt är att tillsammans med din handledare gå Utbildning för handledare och ST-läkare, där vi just fokuserar på föreskriftens olika kapitel och studieplanen.

Kursmoment

Kursplaneringen måste löpa under åtminstone en två-årsperiod. Föreningen och AMM-klinikerna anordnar kurser som täcker många delmål och en del finner du under vår utbildningsflik.

Tjänstgöringar

En stor del av tjänstgöringen gör du på din egen FHV-enhet, men vissa moment kan kräva ett utbyte med andra FHV-enheter, så du kan möta frågeställningar som du inte får på din egen enhet.

AMM-tjänstgöring är i dagsläget en flaskhals där både SAMF och SFLF tillsammans med branschföreningen arbetar för att finna lösningar. En sådan är deltagande i BAS-grupp som kan ersätta tjänstgöring på AMM-klinik.

Bedömning

Föreskriften stadgar att dina kunskaper i Arbetsmedicin med regelbundenhet skall bedömas och dokumenteras. Föreningen har utarbetat en bedömningsmall som kan användas i detta sammanhang.

Portfolio

Du ska samla all dokumentation om din ST-utbildning i en portfolio. Vi har utarbetat en dokumentationsfil i Excel som kan användas i detta sammanhang. All dokumentation kan då skapas bredvid med referens inskriven i kalkylarket. Det är också möjligt att använda webverktyget ST-forum för att samla din dokumentation.

Dokumentationen är viktig att spara i samband med ansökan till Socialstyrelsen. Den ska inte skickas in men om Socialstyrelsens granskare så begär måste du kunna ta fram den.

Ansökan

Denna skickas till Socialstyrelsen när du och handledaren anser att samtliga krav i alla delmålen är uppfyllda.