Byta jobb?

Om du slutar din anställning inom till exempel landstinget och börjar inom privat verksamhet bör du undersöka vad konsekvensen blir för pensionen

Normalt byter du då avtalsområde för pensioner - från KAP-KL till ITP eller annan pensionslösning.

Kontakta din arbetsgivare för att få prognos av hur pensionen blir om du stannar kvar i anställningen till 65 år jämfört med hur prognosen blir om du slutar anställningen. Kontakta också din nya arbetsgivare för att få en prognos av hur pensionen kommer att se ut vid en anställning fram till 65 års ålder. Be samtidigt om en förklaring till vilka uppgifter prognosen bygger på.

Om det är fråga om verksamhetsövergång kan kompensation av försämrad pension ske genom extra inbetalning av premie till tjänstepension (tilläggspremie).

Anställda som vid verksamhetsövergång uppbär sjukpenning/sjukersättning helt eller delvis kan vara förhindrade att ingå i nytt pensionssystem. En lösning måste nås för dessa, t.ex genom att arbetsgivaren ansöker om att den anställde får kvarstå i gamla tjänstepensionssystemet.

Se upp med flera olika deltidsanställningar under beräkningsperioden för pensionen. Se vidare under fliken ”flera arbetsgivare”.

Senast uppdaterad 2014-01-22
Medlemsrådgivning

Fackliga och juridiska frågor:

Mån-tors 9-16, fre 9-13

Stängt under midsommarafton

Tel: 08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Frågor om medlemskap, avgifter och ändra uppgifter:

Telefon: 08-790 35 70
medlem@slf.se
Mån-fre 9-11

Stängt under midsommarafton