Läkare: påverka din lön

Allt du behöver veta om lön för läkare. Läkarförbundet har löne­statistik och ingångslön för läkare - från AT-läkare, ST-läkare till färdig specialistläkare som till exempel distriktsläkare, kirurg eller ortoped.
Läkares lön ska vara indivi­duell och baseras på kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat.

Bild lön läkare

Du kan för­handla om lön när du börjar ett nytt arbete som läkare, om du får nya ansvars­områden och vid det årliga löne­samtalet.

Lönesamtal
Lönesamtalet är ditt tillfälle att påverka att du får en högre lön. Bra förberedelse och ett väl genomfört samtal med tid för reflektion efteråt är komponenter som påverkar resultatet. Läs mer om lönesamtal

Lönestatistik
När du ska förhandla din lön är det viktigt att ha tillförlitlig lönestatistik. I Saco Lönesök kan du som är läkare och medlem i Läkarförbundet se detaljerad statistik över lön för läkare runt om i Sverige. För alla läkare från AT-läkare, ST-läkare till färdig specialistläkare som till exempel distriktsläkare, kirurg eller ortoped.

Kom ihåg att lönestatistiken endast är en indikation på lönenivån. Den talar inte om vilken lön just du bör begära. Tänk också på att titta på den lokala lönestatistiken från din lokala läkarförening. Läs mer om lönestatisitk

Livslön
Läkare är ett av de yrken som har högst lön i Sverige.

Läs mer på Sacos webbsida om Livslön för olika akademiker. Välj läkare i listan av yrken. Se dold information genom att föra muspekaren över sidan.

Det är många faktorer som spelar in för vilka regler som gäller just dig.
Kontakta Läkarförbundets medlemsrådgivning eller din lokala läkarförening.

Skicka en fråga till medlemsrådgivningen >
Telefon: 08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se 
Lokala läkarföreningen >

Senast uppdaterad 2016-04-28
Medlemsrådgivning

Fackliga och juridiska frågor:

Mån-tors 9-17, fre 9-13
Tel: 08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Frågor om medlemskap, avgifter och ändra uppgifter:

Telefon: 08-790 35 70
medlem@slf.se
Mån och ons 9-12 & 13-15
Tis, tors och fre 9-12