Aktuellt

[Error: No property "Body".]


2017-11-30

Sexuella trakasserier av kvinnliga läkare är helt oacceptabelt

10 400 kvinnliga läkare och kvinnliga läkarstudenter har skrivit under #MeToo-uppropet som Kvinnliga läkares förening, KLF, har stöttat. 

Läs mer
2017-11-27

Ny webbplats med information om att arbeta utomlands

Förhandlings- och samverkansrådet PTK har på uppdrag av 26 medlemsförbund, där Läkarförbundet ingår, tagit fram en webbplats och samlat information om att arbeta utanför Sverige på den. 

Läs mer
2017-11-24

Nu får det vara slut på förminskandet av kvinnor

Heidi Stensmyren blogg: I bransch efter bransch träder kvinnor fram under hashtaggen #metoo och berättar om sexuella trakasserier. Vi har fått läsa flera fruktansvärda historier, och vi är få kvinnor som helt saknar egna upplevelser. Men Metoo handlar inte främst om enskilda fall, utan om strukturer, normer och vilka förväntningar som finns på hur både män och kvinnor kan och ska agera. Män innehar oftare högre positioner och starkare ställning i samhället. Det handlar om makt. Ställning i samhället och på arbetsplatsen ger makt. Och makt och ställning ger handlingsutrymme som visar sig vida missbrukas. Det är inte enbart innehavet av en hög positionen utan det interindividuella styrkeförhållandet. Förhållanden som ger utrymme för att utnyttja en starkare ställning.

Läs mer
2017-11-23

Om du blir utsatt för sexuella trakasserier

Ingen ska behöva utsättas för sexuella trakasserier, repressalier eller förminskande beteende inom hälso- och sjukvården. Det är arbetsgivarens ansvar att se till att detta inte förekommer. När det väl händer är det arbetsgivarens ansvar att vidta åtgärder.

Läs mer
2017-11-22

Ny läkarutbildning och bastjänstgöring stärker patientsäkerheten

Regeringen föreslår en ny gemensam introduktion för läkare i form av bastjänstgöring (BT). 

- Det ligger helt i linje med den politik vi bedrivit de senaste åren, säger Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund.

Läs mer
2017-11-21

”Låt inte populisterna kapa debatten”

Den politiska debatten på nätet präglas av personangrepp och medvetna missförstånd. Vi får inte låta det offentliga samtalet kapas av kunskapsfientliga populister, skriver Heidi Stensmyren, Göran Arrius och samtliga ordförande inom Sacofederationen i ett gemensamt upprop.

Läs mer
2017-11-15

”Orimligt att Anna fick träffa 28 olika läkare”

”Det är hög tid att politiska partier som ännu inte driver frågan om patientansvarig läkare och fast läkarkontakt snarast gör det. 

Läs mer
2017-11-10

”Brist på AT-platser ökar brist på specialistläkare”

Väntetiderna till läkarnas allmäntjänstgöring har ökat i hela landet och är längst i storstadsregionerna.
Läs mer
Senast uppdaterad 2017-10-25