Ludvig Wahlund, AT i Skövde


Vilka är de viktigaste kriterierna för din AT?
Först och främst att trivas på arbetsplatsen. Det är en stor del av ens vardag man spenderar på jobbet. Kollegor och arbetsmiljön blir ju då väldigt viktigt. Rent jobbmässigt tycker jag att det är viktigt att man får ta eget ansvar och känna att man inte är en kandidat längre - det har jag tröttnat på efter fem och ett halvt år.

Vad var det svåraste i valet av sjukhus för din AT?
Det svåraste var att bestämma om jag skulle vara kvar i Stockholm där jag pluggade eller om jag skulle åka iväg till en mindre ort. De flesta av mina närmaste kurskompisar valde att stanna kvar, men jag valde till slut att tillsammans med min sambo flytta och testa något nytt. Nu har jag gjort ett år av min AT i Skövde och trivs väldigt bra. Jag har egentligen inte någon koppling till Skövde överhuvudtaget. Jag hade faktiskt aldrig tidigare varit här. I Stockholm hade jag bott i nästan sex år, jag kände till alla sjukhusen och jag kände mig trygg där. Men jag ville till ett mindre sjukhus då jag fått uppfattningen att man som AT-läkare ofta ges större ansvar, får ett starkare kollegialt stöd, lär känna sina kollegor bättre samt känner sig mer behövd i jämförelse med de större universitetssjukhusen.

Vilken information om AT tycker du är svår att finna?
AT-rankingen är bra men alla siffror är svårvärderade. Vad säger de egentligen och hur pålitliga är de? Den information jag saknade var andra personers erfarenheter av sin AT. Tydliga exempel på vad som är bra och vad som är mindre bra på de olika AT-orterna. Vi har ju haft chansen att träffa representanter från olika sjukhus på AT-mässorna och där fick man mycket värdefull information. Att få ta del av de personliga historierna var i mitt fall viktigt för att göra ett så bra val av AT-ort som möjligt.

Var och hur hämtar du din information om AT?
Dels så sneglade jag så klart på AT-rankingen. Ligger ett sjukhus i topp flera år i rad så borde det vara bra. AT-mässan gav också bra information. Som jag tidigare sa så tycker jag att det är värdefullt att få prata med representanter från de olika sjukhusen. Under utbildningen och under sommarvikariaten som underläkare stötte jag dessutom på en massa läkare som gjort AT på olika orter som kunde dela med sig av sina erfarenheter.

Hur kan en arbetsgivare locka dig att göra din AT hos dem?
Om man verkligen vill locka så måste man komma ut till universiteten eller på något annat sätt träffa och informera de som ska söka. Det blir en annan trygghet att söka ett jobb om man har fått träffa representanter från arbetsplatsen. Dessutom känns det mer lockande att söka till ett sjukhus som ansträngt sig lite för att man ska börja jobba där.

Har dina förväntningar på AT:n uppfyllts?
Det måste jag säga att de har gjort. Mina förväntningar och förhoppningar var att jag skulle få en bra grund att stå på inför mitt fortsatta arbetsliv, och det tycker jag verkligen att jag har fått. Året som AT-läkare har varit extremt utvecklande. Ett år på AT:n går inte jämfört med ett år på utbildningen. Man får en helt annan erfarenhet och kunskap genom att jobba.

Har du några tips till studenter som nu ska söka AT? 
Jag är ju lite färgad av att ha flyttat till en mindre ort och till ett något mindre sjukhus, men jag tycker verkligen att man ska överväga och våga göra AT på en annan ort än där man pluggade. Man får se något annat. Det kan vara nyttigt att testa något annat än universitetssjukhusen. Gillar man det inte så är det bara att flytta. Tiden går fort.​


Emelie Strannberg, AT i Borås

Emelie Strannberg, AT i Borås

Vilka är de viktigaste kriterierna för din AT? Arbetsmiljö och utbildningsfokus

Läs hela intervjun

Sofia Frisk, AT i Östersund

Sofia Frisk, AT i Östersund

Vilka är de tre viktigaste kriterierna för din AT? Utbildningsvärde, trivsel och medvetenhet

Läs hela intervjun