Hoppa till innehåll
Nyheter
Alkohol- och drogtester i regionen

Alkohol- och drogtester i regionen

Inom kort siktar på Region Gävleborg på att införa slumpmässiga drogtester.

Nyhet

I korthet ser planerna ut så här:

Kokain, amfetamin, cannabis, opioider och bensodiazepiner testas via ett urin-prov och alkohol via utandning.

Provtagning kan ske när som helst under hela dygnet på slumpmässigt utvalda medarbetare. Målet är att testa 25 % av arbetsstyrkan årligen.

Motivet är en ökad patientsäkerhet och personalvård samt att tidigt kunna erbjuda vård/rehab.

Vid positivt alkoholtest får medarbetaren lämna arbetsplatsen och ett möte bokas kommande dag med VC. Urinprovet avkodas och ett positivt prov kopplas samman med individen först hos läkaren (kallas MRO, Medical Review officer) på den externa företagshälsovården som analyserar/ansvarar för provet. MRO’n gör därefter en bedömning om detta är ett missbruk eller medicin tagen enligt ordination. Vid behov träffas MRO och arbetstagaren för samtal och bedömning.

Om vederbörande arbetstagare har recept på preparatet anses provet vara negativt. I detta fall blir svaret till VC att provet var negativt.

Att vägra lämna prov innebär att medarbetaren försätter sig i en misstankesituation och att vederbörande motarbetar regionens ambition om en patientsäker och hälsosam arbetsmiljö. Om testet påvisar olaglig substans och/eller om arbetstagaren arbetar på en enhet där narkotikaklassade mediciner försvinner, kan en polisanmälan bli aktuell.

Delade åsikter om tester

GHLF´s medlemmar och styrelse är delade i denna fråga. Föreningen har deltagit i flera möten om detta och nedan följer exempel på åsikter som förts fram:

  • Satsningen kan inte utvärderas eftersom inget mått på problemets storlek finns innan testerna införes.
  • Sekretess-frågan – kommer positiva prov att bli offentlig handling i t ex en personakt?
  • När upphör sekretessen att gälla? Det är en svår juridisk fråga.

Datainspektionen kritisk

Kritik från datainspektionen har kommit och förskjutit införandet. Vid ett positivt prov som kräver rehab är det mycket osannolikt att sekretessen upprätthålls. Flera andra potentiella problem har belysts, till exempel ryktesspridning, att det stör verksamheten, hur åtgärderna ser ut vid positivt svar, om cheferna klarar av dessa komplexa problem etc.

Införandet av tester riskerar dock att bli uppskjutet pga att regionens tilltänkte MRO är sjukskriven. Vidare har man begärt ett samråd med datainspektionen då man tidigare fått kritik för hanteringen av personuppgifter i samband med testningen.


Fler nyheter




Ny styrelse för GHLF 2023/24.

Vid årsmötet 230314 valdes GHLFs styrelse för 2023/24. Vid årsmötet gick de närvarande medlemmarna på valberedningens förslag och följande personer valdes in. - Frida Dannberg, Ledamot 2 år Katrin Rikk,…
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare